Mladí kuchári zo Slovenska smerujú najčastejšie do Nemecka a Rakúska

30.11.2006 Poprad

Štrbské Pleso 30. novembra (TASR) - V ponuke voľných pracovných miest v tatranskom a podtatranskom regióne sa vari najčastejšie objavuje profesia kuchár a ča...
Štrbské Pleso 30. novembra (TASR) - V ponuke voľných pracovných miest v tatranskom a podtatranskom regióne sa vari najčastejšie objavuje profesia kuchár a čašník.

Podľa viceprezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františka Tureka z hotela FIS na Štrbskom Plese dôvodom sú odchody absolventov škôl s gastronomickým zameraním do zahraničia. Mladých ľudí láka vyšší zárobok, ale aj možnosť zdokonaliť sa v cudzom jazyku, zvyčajne nemčine, keďže začínajúci kuchári z regiónu smerujú najčastejšie do Nemecka a Rakúska.
\"Starší kuchári, ktorí majú niečo odpracované, dostávajú o čosi viac, ale nástupné platy sú v regióne pod Tatrami naozaj nízke. I keď je v tejto oblasti isté embargo, zo skúsenosti môžem povedať, že začínajúci a radoví kuchári dostávajú okolo 12 tisíc korún. \"
Podľa Tureka si kuchárske umenie vyžaduje \"celého človeka\". Mladí ľudia, ktorí získavajú skúsenosti v zahraničí, sa síce zvyknú vrátiť na Slovensko, ale zväčša iba v čase tzv. medzisezóny. Odpracujú brigádnicky možno sto dní a opäť odchádzajú \"vonku\".
\"Získať dobrého kuchára je dnes už problém. V novinách je množstvo inzerátov o voľných miestach, \" konštatoval viceprezident.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov má asi 500 členov v troch kluboch - bratislavskom, prešovskom a tatranskom. Prezentuje sa aj na súťažiach v zahraničí. Naposledy to bolo v novembri v Luxembursku, kde slovenský tím získal bronzovú medailu. \"Teraz máme pred sebou Vianoce, takže každý z našich členov sa bude naplno venovať práci. V januári nás čaká Incheba, kde slovenský národný tím predstaví studený bufet, \" odpovedal Turek na otázku o pripravovaných aktivitách zväzu.
 

Vyberte región

mark